BGtop
Интересно

Най-интересните фонтани в света

Уникални и красиви фонтани има разпръснати по цял свят и забележителните сред тях не са никак малко – стандартни, красиви, пеещи, цветни, сладникави, закачливи, забавни и много други разновидности. Всяко населено място трябва да притежава поне един атрактивен фонтан, за да привлича туристи. Колкото фонтанът е по-цветен и хвърля повече вода на високо, толкова по-добре. По целият свят има невероятно красиви фонтани – истински произведение на изкуството. Фонтаните са едни от най-красивите атракции в паркове и площади. Водна феерия с красива архитектура, често придружена от впечатляващи светлинни ефекти под звуците на приятна музика – фонтаните днес са сред най-популярните забележителности привличащи милиони туристи. По-долу можете да разгледате нашия подбор на няколко наиситна зашеметяващи красоти в нашия свят!

 

 

 

Фонтанът на богатството

Локация: Сингапур

Водна струя: 28 метра

Тегло на фонтана: 85 тона

Площ на фонтана: 1 600 квадратни метра

Височина на водата: 30 метра

Програма: всяка вечер от 20:00 до 21:00 ч. – светлинно шоу, комбинирано с жива музика

Фонтанът е в книгата на рекордите на Гинес от 1998г. Пред този фонтан се правят невероятни нощни представления, които включват лазерни светлини и музика.
Фонтанът, разположен в бизнес район в Сингапур, символизира охолния живот и точно затова именно той е един от най-внушителните в света. Има овална форма и представлява гигантско бронзово колело, в чиято вътрешност се стича вода като е построен изцяло по правилата на Фън Шуи. В основата му се намира ресторант, който го обикаля и позволява на посетители да се наслаждават на невероятна гледка. Около фонтана витае и една легенда, която гласи, че всеки потопил ръката си във водата и си намисли желания, то ще се сбъдне. Няколко пъти на ден водата се спира, а зрителите биват поканени да се разходят около мини фонтана, разположен в центъра, и да съберат монети за късмет.Магическият фонтан Монтжуик

Локация: Барселона, Испания

Построен през: 1929г.

Програма: от октомври до април на всеки половин час между 19:00-20:30 часа в петък и събота / от май dо септември всеки четвъртък до неделя между 21:00-23:00 часа през половин час

Днес той е най-предпочитаната и задължителна забележителност за всеки, който посещава столицата на Каталуния.

Този грандиозен микс от светлини, цветове и водни ритми се намира между Палау Национал и площад Еспаня. Построен е от дизайнера Карлес Буигас по случай международно изложение в Барселона. Първоначално фонтанът предлага само светлинно шоу, но през 80-те години на 20 век е добавена и музика. Фонтанът е изцяло реставриран и обновен за Олимпийските игри в Барселона през 1992г. Магическият фонтан има три концентрирани кръга, които танцуват в ритъма на музиката от саундтраци на филми като „Кръстникът“,  „Властелинът на пръстените“ и „Гладиатор“, испанската „Зарзуела“, песента „Барселона“ на Фреди Меркюри и произведения на Монсерат Кабайе. Фонтанът се състои от 3 650 отвора, които помпат и изтласкват 2 600 литра вода на всяка секунда.

Фонтан Volcano

Локация: Абу Даби

Фонтанът е във формата на вулкан и истинско произведение на изкуството. Всяка вечер фонтанът се превръща в изящен спектакъл на водната струя. Невероятната гледка на вода, приличаща на огнена лава, определено си струва разходката.

Фонтаните на Вила дЕсте

Локация: Тиволи, Италия

Вила д‘Есте е с един от най-красивите паркове в Европа. Цялата вила е обявена за част от световното наследство на ЮНЕСКО и е една от най-популярните дестинации за еднодневно пътешествие. Над всеки фонтан в градината може да се види герба на фамилия д‘Есте. Едни от шедьоврите в градините са „Фонтанът на Дракона“ и „Фонтанът на яйцето“. В градината има 11 нива на водни атракции. През 16 век градините и фонтаните на Вилата са смятани за осмото чудо на света. Един от шедьоврите е Овалния фонтан, който има яйцевидна форма (оттам идва и названието му), а водите му се изливат в голям красив басейн, заобиколен от много зеленина. Разходката из градините е невероятно изживяване, а фонтаните внасят допълнително романтика и не на последно място прохлада в летните жеги.

Столицата на фонтаните в двореца на Петър I

Локация: Санкт Петербург, Русия

Дворцово-парковият ансамбъл Петерхоф е построен по заповед на Петър Велики в началото на 18 век. Дворецът на Петър I в Санкт Петербург е бил наречен „столицата на фонтаните” и още „руският Версай“ заради красивите луксозни фонтани и водни каскади. В градините на двореца има множество фонтани – над 150 водни съоръжения. По поръчка на царя някои фонтани са монтирани в дърветата и на различни уединени места. Техните механизми се задействат чрез настъпване на камък или преместване на лост. Тук се намира и известното водно съоръжение Голямата каскада, който включва и фонтана Самсон – визитна картичка на Петерхоф. Той изобразява момент, в който легендарният и силен Самсон отваря лъскавите челюсти със сълзите си, символизирайки по този начин победата на Русия над Швеция по време на Великата Северна война.

Фонтанът на крал Фахд

Локация: Джида, Саудитска Арабия

Водна струя: 312 метра

Скорост на водната струя: 375 км/ч

Построен през: 1980-1983г.

Не е изненадващо, че фонтанът на крал Фахд се вижда от всяка точка на град Джеда. Затова е и известен още като „Фонтанът на Джеда“. Разположен е в Червено море на западния бряг на кралство Саудитска Арабия. Започва да функционира през 1985г., но е построен две години по-рано. Водата, която циркулира в него е солена и при хубаво време се изстрелва дори по-високо от Айфеловата кула. Вечерно време водата се осветява от 500 мощни прожектора в различни цветове.

Фонтанът Дружба на народите

Локация: Москва, Русия

Водна струя: 24м

Фонтанът е свидетелство на един отминал вече период от историята на Москва и съдържа 16 позлатени фигури на девойки в национални носии. Всяка от тях символизира една република от бившия Съветски съюз. В центъра на фонтана се вижда гигантски сноп от основните селскостопански култури по онова време: пшеница, слънчогледи и коноп. Цикличността на промяната на фигурата на струйните дюзи е един час и половина, а уникалното цветово нощно осветление се променя за час по 16 пъти. Това уникално шоу правят инсталирани 250 прожектори. Фонтанът си остава главният фонтан в страната. В проектните документи той е записан дори по същия начин – “Главният фонтан”.Фонтанът ди Треви

Локация: Рим, Италия

Размери на фонтана: височина – 25,9м и широчина – 49м

Построен през: 1762г.

Легендарният италиански фонтан ди Треви е един от основните символи на Рим. Името му е произлиза от това, че е разположен на малък площад и свързва три улици (tre vie). Фонтанът се намира в самия център на Вечния град. Скулптурата изобразява бог Нептун, застанал в колесница под формата на морска мида, теглена от тритони, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на Изобилие и Здраве. Първата фигура излива вода, а втората е с чаша в ръка, от която пие змия. Скиците на фонтан ди Треви са били изготвени още през 1629г. от Жан Лоренцо Бернини, по поръчка на папа Урбан VIII, но когато папата починал,  проектът е изоставен. Дълги години след това със строежа му се захванал Николо Салви, но когато и той починал през 1751г. архитектурната забележителност отново останала незавършена. Едва през 1762г. ди Треви бил изграден окончателно от Джузепе Панини. Има много легенди, свързани с ди Треви, но най-популярната от тях е, че, ако хвърлиш монета във фонтана, все някога отново ще се върнеш в Рим. Други легенди гласят, че, ако двама влюбени хвърлят заедно две монети, те ще бъдат обречени на вечно щастие, а ако хвърля три – ще се оженят скоро или ще се разделят завинаги. Всичките тези поверия подтикват туристите да хвърлят дневно монети на стойност около 3 000 евро, като тези средства отиват за подпомагане на крайно нуждаещите се в Рим.

Фонтанът „Голямата дива гъска Пагода“

Локация: Ксиан, Китай

Построен през: 652г.

Фонтанът е построен по време на царуването на император Тан и се смята за най-голямата по рода си водна конструкция в Азия. Фонтанът се намира на площада пред величествената 1000-годишна Пагода на голямата дива гъска. Много дюзи успяват да изтласкват вода под звуците на музика през деня и вечерта върху площ от 20 000 кв.м. Тълпи от хора се събират на площада срещу Пагодата, за да се насладят на разноцветните пръски на музикалните фонтани. Определено, по-зрелищно е нощното шоу, тъй като тогава фонтанът е осветен с разноцветни светлини. Тази прекрасна комбинация от звук и светлина успява да докосне зрителите до духа на славната династия Танг, независимо дали са будистки поклонници или случайни посетители.

Фонтанът Jet dEau

Локация: Женева, Швейцария

Водна струя: 140 метра

Скорост на водната струя: 220км/ч

Построен през: 1891г.

Фонтанът Jet d‘Eau отдалече, а и отблизо, изглежда забележителен. Вечерно време фонтанът се осветява в различни цветове и се прави внушителен спектакъл. Той се намира на мястото, където река Рона се влива в Женевското езеро. Той е една от задължителните  забележителности в града и един от най-големите фонтани в света.

Версайските фонтани

Локация: Франция

Построени през: XVIIв.

Един от най-пищните дворци във Франция – Версай, е известен не само с лукса на интериора, но също така и с прекрасните си фонтани. Те са били създадени по заповед на Луи XIV – кралят на слънцето. Разположени са над 30 фонтана  в резиденцията на френските крале, изобразяващи различните митологични същества. Изключително внушителен от тях е фонтанът на Аполон, който е седнал в колесница, която се тегли от четири огнени коне. Фонтанът е направен от олово и има златно покритие. За съжаление, посетителите могат да се насладят на гледката на всички фонтани, работещи по едно и също време, само през летните месеци.

Фонтанът на дъгата

Локация: Сеул, Южна Корея

Водна струя: 20м 

Той е разположен като дъга над моста Банпо. Най-дългият мост в света  (1 140м) с фонтан поразява с вида си всички гости на Сеул. На фонтана са монтирани над 10 хиляди електрически крушки, осветяващи уникалното съоръжение с всички цветове на дъгата. Фонтанът е записан в книгата на Гинес като най-дългият в света и придава една неподправена романтика на космополитния динамичен град. От откриването си до днес той е истинска атракция, както за местните, така и за туристите. Представленията на фонтана са на вскеи час, като 190 тона вода, които се изпомпват директно от река Хан, се изливат отново в нея от 20 метра височина. По този начин, фонтанът се превръща в един изключително екологичен проект. През нощта моста-фонтан се превръща в сцена на светлинно и музикално шоу, което има 100 различни конфигурации.

Фонтанът “Водовъртеж”

Локация: Съдърланд, Великобритания

Построен през: 2000г.

Този “Водовъртеж“ е създаден е от британския скулптора Уилям Пай за луксозния Спа хотел Seaham Hotel край Съдърланд. Прозрачният цилиндър съдържа вода, която излиза във въздуха като образува красив водовъртеж. Името на този съвсем необичаен фонтан идва от Омировата „Одисея“ – кръстен е на морското чудовище Харибда – сирена, която Зевс превърнал в опасен водовъртеж.

Паркът с фонтаните в Лима

Локация: Лима, Перу

Най-великият и най-голям парк на фонтаните в света се намира в столицата на Перу – Лима. Комплексът от фонтани се състои от 13 пеещи съоръжения, всяко от което се отличава от другите с очарователно име: Магическият, Фонтан на живота, Фонтан на фантазията, Тунел на изненадите, Лабиринт на мечтите и други. Изключително красива, приятна и разхлаждаща е разходката край фонтаните вечер. Често, посетителите се забавляват, като преминават между отделните нива и кръгове в няколкото секунди време, когато водата спира.Фонатнът в Дубай

Локация: Дубай, Обединени Арабски Емирства

Водна струя: до 275 метра

Построен: 8 май 2009г.

Програма: всеки ден – по обед и вечер

Фонтанът е разположен в центъра на изкуствено езеро с площ от 30 акра в близост до най-високата сграда в света Бурж Халифа, която поразява с размерите си и с пеещите си фонтани, осветени от няколко хиляди електрически крушки. Умопромачителният фонтан е цяло произведение на изкуството. Струите вода се извисяват в такт с музиката, която е предимно класическа. Дело е на калифорнийската компания WET Design, която и изградила и фонтаните на Беладжио в Лас Вегас, и е признат за най-големия музикален фонтан в света със собствена хореография. Над 6 600 светлини и 25 цветни прожектора генерират хипнотизиращия визуален спектър от над 1 000 абстрактни композиции, превръщайки го в най-яркото място в Близкия Изток. Това е най-скъпата водна консктрукция в целия свят – за посторяването му са изхарчени близо 218 милиона долара, но пък резултатът е възхитителен.

Unisphere – САЩ

Локация: Куинс, Ню Йорк, САЩ

Построен през: 1964-1965г.

Тегло на фонтана: 408 тона

Размери на фонтана: височина – 50 метра и диаметър – 37 метра

Това не е истински фонтан, а по-скоро гигантски стоманен образ на земното кълбо, проектиран във воден басейн и заобиколен от високи фонтани. Намира се във Флашинг Медоус – Корона Парк в квартал Куинс. Unisphere е изграден като символ за провелото се Световно изложение в Ню Йорк през 1964година и като своеобразен паметник на началото на космическата ера. Темата на изложението през 1964г. била „Мир без разбирателство“ и именно този метален глобус представлява идеята за световния мир и взаимозависимост. Конструкцията е дело на ландшафтския архитект Гилмор Д. Кларк.

Фонтанът Сваровски

Локация: Инсбрук, Австрия

Фонтанът се намира на входа на Музея на Сваровски и представлява стъклена глава на великан, покрита с много растителност, с очи от кристали и фонтан за уста. Разположен е на хълма на град Ватенс, в предната част на музея Кристален свят Сваровски. Той е собственост на компанията Swarovski и в него са разположени различни изложби, свързани с кристалите, които компанията продава. Зад завесата от вода се намира Кристални светове – серия от арт инсталации, създадени от художника Андре Хелер през 1995г. в чест на 100-годишнината от основаването на кристали Сваровски.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×