BGtop
Образование

Няколко интересни факти за образованието по света

 

За всяка държава темата за образованието е една от най-важните и се възприема по различен начин. Съвременният човек асоциира училището с часове по роден език, математика и други важни предмети за общото знание. Думата „школо“ обаче идва от гръцката „сколе“ и преведена буквално означава „почивка, свободно време“. В древността в школата се събирали хора, които искали да водят беседи и дискусии. Първите училища у нас са създадени през IX век – Преславската и Охридската книжовна школа. Целта им е била да ограмотят българските духовници с новата азбука.

В днешно време постоянно се водят дебати и все още не са намерени отговори на въпросите на каква е най-подходящата възраст децата да започнат да ходят на училище, каква трябва да бъде точната продължителност на учебния ден, по колко часове от свободното си време учениците трябва да отделят за писане на домашната работа, колко дълги трябва да бъдат ваканциите и т.н. . Подходите на отделните държави са изключително разностранни. По-долу ще се опитаме да ви разкажем в списък най-интересните и любопитни факти за образованието и образователните системи по света:

 

 1. Когато започват училище, децата в Германия получават подарък, т.нар. „Schultüte“  – конус, пълен с химикалки, книжки и лакомства.

 

 1. Най-старият интернат в света е „The King’s School“ в Кентърбъри, Англия, създаден през 1567 г.

 

 1. В Бразилия началото на първия учебен час е в 6 часа сутринта, а последният звънец бие в 12 ч. След това, всички ученици се прибират по домовете си, защото според бразилците обядът е най-важното хранене за деня и е нужно учениците да го споделят със своето семейство.

 

 1. Най-малкото училище в света е в Торино, Италия, в което през 2014 г. има само един ученик.

 

 1. Най-кратката учебна година се провежда във Франция, но за сметка на това пък учебния ден е с най-голяма продължителност.

[the_ad id=”9686″]

 1. В Америка учениците, които престъпват прага на училището за пръв път, дават клетва за вярност към страната си, като държат ръка в областта на сърцето.

 

 1. Във Финландия в часовете влиза не само учителят, но и неговият помощник. Те нямат право да извикат на дъската ученика, ако той не иска. Това се обяснява с факта, че не бива да се представят публично нечии недостатъци, включително зле подготвен урок или ненаправено домашно. Интересно е също, че учениците след всеки час са задължени да напускат сградата на школото, независимо от това какво е времето навън.

 

 1. В Америка преподаванай-възрастната учителка в света – Агнес Железник, която е на 101-годишна възраст.

 

 1. В 122 страни учебната година започва на 15 септември, докато в 43 началото й е на 1 януари, а в 16 – през месец март.

 

 1. Децата в Кения не са задължени да ходят на училище, но все пак повечето от тях го правят.

 

 1. В Индия се намира училището, в което има най-много записани ученици –„City Montessori School“. В него се обучават над 32 000 деца.

 

 1. Директорът на училище в Швеция има правото да премести дете в по-горен клас по средата на учебната година.

 

 1. В Иран момичетата и момчетата учат отделно, докато не започнат университет. Дори и учителите трябва да бъдат от същия пол като учениците, на които преподават.

 

 1. В Америка за оценяване на учениците се употребяват букви – “A” e най-високата, а “F” е най-ниската. В Чехия използват 5-точкова система, при която 1 е най-добрата оценка, а във Франция има цели 20 точки за оценяване. Петобална система за оценяване е разпространена и в Русия. В Китай съществува стобална система (оценки, по-ниски от 60, се смятат за незадоволителни), а в училищата на Норвегия не пишат никакви бележки до осми клас.

 

 1. В Америка съществува традиция да се подаряват ябълки на учителите, която датира от ХVI век и идва от Дания, където родителите плащали на възпитателите на децата си с храна. Ябълките се смятали за най-ценен плод, тъй като били много скъпи и трудни за бране, а учителите не можели да си ги купят със заплатите си.

 

 1. Заради проблеми с наводнения в страната, Бангладеш има повече от  100 училища на кораби. Всяко едно от тях има библиотека, достъп до интернет и е задвижвано от слънчева енергия.

 

 1. “Международното училище за млади дами и господа” е най-скъпото училище в света. За да се обучавате в него трябва да си приготвите по 77 500 долара на месец. само един месец обучение в нея струва почти 80 хил. паунда

 

[the_ad id=”9674″]

 

 1. Според проучване проведено из страните от целия свят, 70 процента от всички деца обичат да ходят на училище.

 

 1. Най-високо разположеното начално училище се намира в Тибет– на 5,373 метра надморска височина.

 

 1. Историята на пъзела също е свързана с училището. Преди около един век в германските училища е бил измислен нов метод, чрез който германчетата по-бързо да запомнят как са разположени страните от Европа – той се е базирал на нарязани парчета с формите на държавите, с които децата е трябвало да подредят картата на Стария континент. Смята се, че именно това е първият пъзел в света.

 

 1. Децата в Русия винаги започват училище на 1 септември– Денят на знанието – независимо дали се пада в почивен или в делничен ден.

 

 1. Във Великобритания също така е разрешено да се говори само на правилен литературен език, дори думата „привет“ е недопустима. Целта на тази забрана е да се повиши културата на речта и да се увеличи богатството на използваната от учениците лексика.

 

 1. Австралия е единственият континент, на който съществува училище, чиято функция е чрез радио сигнал да предава частни уроци на ученици, които живеят в отдалечени райони и нямат възможност всеки ден да ходят на училище.
 2. Във Финландия децата започват сравнително късно своето обучение – на 7 годишна възраст. Въпреки това, страната има една от най-успешните образователни системи в света.
 3. Малцина са наясно, че в белгийските училища на децата са сервирали бира, която по-късно е сменена с лимонада. Напоследък все по-сериозно се обмисля възстановяването на традицията на учениците да се сервира кехлибарената напитка, защото тя е доста по-полезна от газираните сокове.
 4. Най-много домашна работа получават децата в Китай – за тийнейджърите в Шанхай е съвсем нормално да отделят по 14 часа седмично за подготовка на домашни работи.
 5. Най-дълго учещият човек в света е от Обединеното кралство. Робърт Кронин посещавал школото 52 години и завършил образованието си на 72.

 

 1. Още нещо за ваканцията: Преди в България да е приет във всички населени места един и същи срок на ваканцията, всяко училище само определяло това. В малките селски райони, на училище се ходило от декември до март и от май до август, така че децата да могат да помогнат за сеитбата през пролетта и събирането на реколтата през есента.

 1. Любопитно е, че най-дългият урок е продължил 54 часа. Австралийската професорка по биология Мари Бароуз е изнесла лекция пред 26 ученици от 15 до 17 април през 2003 г. в държавното висше училище Лейдли (Куинсланд).

 

 1. В Чили имат зимна вместо лятна ваканция – започва в средата на месец декември и завършва през март.

 

 1. Всички деца в Холандия започват училище на техния четвърти рожден ден, за да има винаги някой нов ученик в класа.

 

[the_ad id=”9673″]

 1. В древна Гърция наричали „учители“ роби, които не са подходящи за работа, но били най-преданите на господаря си. Тези роби водели децата на училище.

 

 1. Много от уроците в Канада се преподават, и на английски, и на френски език.

 

 1. В Китай преди часовете задължително се прави гимнастика, на която, независимо от метеорологичните условия, присъства цялото училище, без изключение. Децата също така два пъти дневно си правят масаж на лицето. В някои школа в Поднебесната империя преподавателите разрешават на учениците си да подремнат направо върху чиновете, убедени, че по този начин малките по-добре ще усвоят урока. След края на занятията никой не тича към вратата на училището, а всички стигат да портата организирано, под строй, след това в един глас се сбогуват с учителя и едва тогава напускат школото и се разотиват по домовете.

 

 1. Първоначално училищата са били място за дискусия, а не за преподаване на уроци.
 2. В Мексико учениците ходят на училище не само от понеделник до петък, но също и в събота, понеже тогава имат свободноизбираема подготовка.

 

 1. Плетене с игли и преждае един от предметите, които се преподават в исландските училища.

 

 1. Има различни училища, включително и „номадски училища“, „подземни училища“, „учене чрез музика“, „плаващо училище“, „училище без дисциплина“ и т. н.

 

 1. За ирландските ученици от 6 до 15-годишна възраст училището е задължително.

 

 1. Децата, живеещи в Пакистан, нямат право на безплатно обучение.Там задължителното образование трае от 5 до 9-годишна възраст.

 

 1. В САЩ в някои школа освен междучасие има и специална почивка, по време на която учениците пият мляко (т. нар. Milk Break).

 

 1. В Чехия няма учители, които преподават само един предмет, педагозите са задължени да са компетентни по няколко дисциплини.

 

 1. Най-старото школо в света е мюсюлманският университет Карауин във Фес, Палестина, създаден през 859 г. н. е.

 

 1. Едно от най-многобройните събирания на класа се провело в Германия, срещата събрала повече от 2 500 възпитаници, по повод на 100-годишнината на училището им.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×