BGtop
Интересно

Най-четените книги за всички времена

За много хора по света четенето е любимо занимание (дори хоби) и истинско откривателство на света. Обезателно четенето отново започна да става мода. Някои книги просто са създадени, за да бъдат вечни.
Следната класация подрежда най-издаваните, най-тиражираните и най-четени книги по света за всички времена.

“Дневникът на Ане Франк”

Автор: Ане Франк

Издадена през: 1947г.

Тираж: 27 милиона екземпляра

 

Откъс: „В трудни моменти като тези идеалите, мечтите и надеждите са разрушавани от грозната реалност. Истинско чудо е, че все още не съм изоставила своите идеали. Те изглеждат толкова абсурдни и непрактични в това време. Въпреки това аз се придържам към тях, защото вярвам, че дълбоко в себе си хората са добри”.

Книгата е написана на базата на записките от дневника на Ане Франк- еврейско момиче и нейното семейство, които са се укривали в продължение на две години по време на нацистката окупация в Холандия. Укривайки се от нацистите в тайна пристройка на къща, 13-годишната Ане започва да води своя дневник, в който споделя своите мечти, чувства, надежди, гняв.“Мисли и забогатявай”

Автор: Наполеон Хил

Издадена през: 1937г.

Тираж: 30 милиона екземпляра

 

Откъс: “Богатството е на една ръка разстояние, никога не е късно да станете такива, каквито винаги сте мечтали, парите, славата, признанието и щастието са достъпни за всички, които са готови и решени да се сдобият с тях”.

Книгата е писана още в разгара на Голямата депресия. Това е мотивационна книга, която моментално след издаването си спечелва славата на една от най-великите и вдъхновяващи книги на своето време. Творбата става задължително четиво за всички, които се стремят към успех в живота, а и в кариерата си. Авторът е интервюирал 40 милионери, за да предложи на читателите техните съвети и опит в забогатяването.  В книгата са описани 13 конкретни принципа за постигане на успех в живота, заради което книгата е наричана още „наръчник на милионери”, а авторът Хил е наричан „Учителят на начинаещите милионери”.

“Отнесени от вихъра”

Автор: Маргарет Мичъл

Издадена през: 1936г.

Тираж: 33 милиона екземпляра

 

Откъс: „Никаква сила на света не може да ни сломи, освен нашата собствена природа, в която е заложено тъй силно да копнеем по неща, изгубени безвъзвратно, и да пазим толкова много спомени.“

Това е романтична драма, чието действие се развива в щата Джорджия в САЩ по време на Гражданската война. Книгата разказва историята на дъщеря на ирландски имигрант – Скарлет О’Хара. Книгата печели наградата „Пулицър“ една година след издаването си – през 1937г.

“Здрач”

 

 

Автор: Стефани Майър

Издадена през: 2007-2010г.

Тираж: 43 милиона екземпляра

 

 

Откъс: „И така лъвът се влюби в агнето..

-Какво глупаво агне..

-Какъв извратен и мазохистичен лъв.“

Поредицата от книги е изключително популярна сред младите читатели по цял свят. Историята е за едно младо момиче, което се влюбва във вампир. Книгите от серията са преведени на повече от 38 езика по целия свят.

“Шифърът на Леонардо”

 

Автор: Дан Браун

Издадена през: 2003г.

Тираж: 80 милиона копия

 

Откъс: „Изглежда, отхапаното от Ева парченце ябълка беше дълг, който жените бяха обречени да изплащат вечно.“

Романът разглежда някои исторически теории за свещения Граал, отношенията между Мария Магдалина и Исус Христос и нейната роля в християнството. Както и разглежда други теми, считани за табу от църквата. Книгата се превръща в абсолютен бестселър още през първата година на издаването си. Дори днес романът на Браун е в топ 10 на най-продаваните книги в света. Тя предизвика фурор още с появата си, макар че е остро критикувана от Ватикана, а впоследствие е и филмирана.“Алхимикът”

 

Автор: Паулу Коелю

Издадена през: 1987г.

Тираж: 65 милиона екземпляра

 

Откъс: „Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.“

Книгата е преведена на повече от 67 езика и е спечелила световния рекорд на Гинес за най-продаваната книга на жив автор, с което „Алхимикът” се превръща в най-продаваната бразилска книга до момента. Главният герой е андалуският пастир Сантяго, който се отправя към далечния Египет в търсене на древно съкровище.

“Властелинът на пръстените”

 

Автор: Дж. Р. Р. Толкин

Издадена през: 1954-1955г.

Тиржа: 103 милиона екземпляра

 

Откъс: „Не всяко злато сияе, не всеки скиталец е враг, здрав старец не вехне до края, не жари слана корен як.“

Това е роман-епопея в стил фентъзи. Романът започва като продължение на по-ранната детска фантастична книги на автора “Хобит”, но надскача продажбите. Първоначално романът е написан като една огромна обща творба, но впоследствие издателите я разделят на три отделни книги – „Задругата на пръстена”, „Двете кули” и „Завръщането на краля”. По книгата е заснета трилогия.

“Хари Потър”

 

Автор: Джоан Роулинг

Издадена през: 1997г.

Тираж: 400 милиона екземпляра

 

Откъс: „Ако искаш да разбереш същността на един човек, обърни внимание на това как се отнася с подчинените си, а не с равнопоставените.”

„Хари Потър” е серия от седем фентъзи романа. Книгата разказва за приключенията на магьосника Хари Потър и неговите приятели, възпитаници на виртуалното училище за магии и вълшебства Хогуортс. Британската писателка Джоан Роулинг се превръща в знаменитост на книжния пазар – всяка от книгите й за Хари Потър се продава средно в по 50-65 милиона екземпляра.

“Цитатите на Мао Дзедун”

 

Автор: Мао Дзедун

Издадена през: 1966г.

Тираж: 820 милиона екземпляра

 

 

Откъс: „Мисли и забогатявай“

Книгата често я наричат “Червената книжка” и тя е сборник от речи и мисли на автора, обясняващ на китайския народ идеологията на Китайската комунистическа партия.

Библия

 

Издадена през: V век

Тираж: над 3,9 милиарда екземпляра

 

 

Откъс: „Всичко у вас да става с любов.“

Библията представлява колекция от 66 книги.„Спасителят в ръжта”

 

Автор: Дж. Селинджър

Издадена през: 1951г.

Тираж: 65 милиона копия

 

Откъс: „Лошата новина е, че понякога да правя глупави неща ми е забавно.“

Интересът към тази книга не стихва като се превръща в една от най-спорните книги на ХХвек. Често тя бива включена в учебните програми на Запад. Книгата се превръща в една от най-заклеймяваните в САЩ. Има превод на почит всички основни езици. Това е най-известната книга на Джеръм Дейвид Селинджър.

„Лъвът, Вещицата и дрешника”

 

Автор: Клайв Луис

Издадена през: 1850г.

Тираж: 85 милиона копия

 

Откъс: „Те отвориха вратата и влязоха в новия свят.. Нарния… земята, скована във Вечна зима… страната, чакаща някой да я освободи. Питър, Сюзан, Едмънд и Луси, четирите деца от семейство Певънзи, са изпратени в старо имение на гости на стар и ексцентричен професор. Играейки си на криеница, четиримата минават през странен дрешник в загадъчен Вълшебен вбят, скован от лед — света на Нарния. Сега обаче Нарния е поробена от Бялата Вещица, позната като кралица Джейдис. И когато Всяка надежда, че слънцето ще изгрее над заледените поляни, е загубена, песента на приказния лъв Аслан ще събуди Говорещите зверове и ще Вдъхне отново живот. Но каква ще бъде цената…“

Фантастичният роман е първата книга от цикъла „Хрониките на Нарния”. Книгата е най-вземаната книга от библиотеките. През декември 2005г. излиза и пълнометражен филм, базиран на сюжета на книгата.

„Сън в алени покои”

 

Автор: Цао Сюецин

Издадена през: 1791г.

Тираж: 100 милиона копия

 

Откъс: „Баою беше все още с детски ум, при това имаше несъобразителен и дръпнат нрав, на всички сестри и братя гледаше еднакво, без оглед на това дали му бяха близки или далечни. Сега живееха заедно с Дайю в дома на старата госпожа Дзя и в сравнение с останалите братовчедки, те свикнаха един с друг. Навикът постепенно прерасна в близост, а близостта неизбежно води до неочаквани недоразумения и несправедливи обвинения. В този ден, поради неизвестни причини, от дума на дума помежду им се бе родила неприязън, след което Дайю се оттегли в покоите си, където насаме ронеше сълзи. Баою пък се разкайваше за необмислените си думи и реши пръв да потърси помирение; едва тогава Дайю полека-лека се успокои.“

Това е единствената китайска книга, която е в топ 10 на най-продаваните и най-четените в света. Творбата проследява историята на едно китайско семейство, живяло по време на династията Цин. Книгата е един от най-сложните романи – в него има почти 40 главни герои и около 500 второстепенни.„Тя”

 

Автор: Херни Хагард

Издадена през: 1886г.

Тираж: 100 милиона копия

 

Откъс: “Какво става в света? Аз живея в пещерите, сред мъртвите и нищо не зная за хората; живея, чужденецо, със спомените, а тия спомени лежат в гроб, изкопан от собствените ми ръце!”

Романът е цитиран от знаменити психоаналитици като Зигмунд Фройд и Карл Юнг. Книгата описва пътешествието на двама мъже, които попадат в неизвестно кралство в Източна Африка. Там те се натъкват на дивашко племе, управлявано от загадъчната бяла кралица с магичеки способности Аеша.

„Десет малки негърчета”

 

Автор: Агата Кристи

Издадена през: 1939г.

Тираж: 100 милиона копия

 

Откъс: „Скъпи Лорънс… години, откакто нямам вест от теб… трябва да дойдеш на Негърския остров… прелестно кътче… да си кажем толкова неща… доброто старо време… девствена природа… галещото слънце… 12,40 от Падингтън… ще се видим в Оукбридж…“

Книгата на майсторката на криминалето е пета в класацията на най-продаваните книги в историята. Любопитен е фактът, че първото й издание в Америка носи друго заглавие – “И никой не остана”.„Малкият принц”

 

Автор: Антоан Дьо Сент-Екзюпери

Издадена през: 1943г.

Тираж: 140 милиона копия

 

Откъс: „Хубави сте, но сте празни – продължи малкият принц. – За вас не може да се умре. Разбира се, случаен минувач би помислил, че моята роза прилича на вас. Но тя сама е много по-важна от вас всичките, защото тъкмо нея поливах. Защото тъкмо нея поставях под стъклен похлупак. Защото тъкмо нея пазех с параван. Защото тъкмо върху нея убих гъсениците (освен две-три, за пеперуди). Защото тъкмо нея слушах да се оплаква, да се хвали и дори понякога да мълчи. Защото е моята роза.“

Книгата е преведена на повече еот 250 езика и диалекта. Автор смятал, че дълбоко в себе си възрастните продължават да бъдат деца.

“Повест за два града”

 

Автор: Чарлз Дикенс

Издадена през: 1859г.

Тираж: 200 милиона копия

 

Откъс: „Понякога, дори в този глух град и през тази няма епоха, се чуваха оплаквания, че из тесните улички без тротоари буйният навик на благородниците да карат бързо застрашава и осакатява простолюдието по един варварски начин. Но малцина ги беше достатъчно грижа, за да си ги спомнят повторно, и в това отношение, както и в други, окаяните нещастници бяха оставени да се оправят както могат.“

В романа си Дикенс критикува английското общество и изследва причините за класовата борба и Френската революция. Той е и първият писател, който открито заявява, че революционерите често са много по-жестоки от аристократите. Преди няколко години “Повест за два града” на Дикенс, с лично посвещение за писателката Джордж Елиът, е била на търг за 275 000 паунда.

„Трима другари“

 

Автор: Ерих Мария Ремарк

Издадена през: 1936г.

Тираж: 600 хил. екземпляра

 

Откъс: „… момиче, каквото трябва да бъде- хубаво, естествено и, което е най-важното, с атмосфера. […] Атмосфера, аура, сияние, топлина, тайна- това, което одухотворява и вдъхва живот на красотата.”

В книгата на Ремарк се разказва историята на трима млади приятели, чиито животи са променени от войната. Единият от тях се запознава с красиво момиче, любовта им се развива на фона на общоевропейската криза.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×